Hvorfor får man en depression? (3 forskellige forklaringer)

“Hvorfor får man en depression?” er nok et af de spørgsmål, jeg oftest får, når jeg arbejder med deprimerede klienter.

Her får du tre (meget forskellige) forklaringer på spørgsmålet: hvorfor får man en depression?

 

Hvorfor får man en depression? (Den klassiske forståelse)

Den klassiske forståelse er, at depression ofte opstår pga. et samspil mellem ydre omstændigheder og så ens individuelle sårbarhed.

De ydre omstændigheder er ofte et form for tab (fx af kæreste, job, fysisk formåen eller lignende). 

Den inviduelle sårbarhed kan fx være relateret til arvelige forhold (genetik) og opvækst. 

Den klassiske forståelse af, hvorfor man får en depression bunder, kort fortalt, i et samspil mellem arv(individ) og miljø.

 

Hvorfor får man en depression? (Den biokemiske forståelse)

Den biokemiske forståelse er nærmest lige så klassisk som den om arv og miljø. De fleste har lært, at hvis man har en depression så skyldes det “en kemisk ubalance i hjernen”.

Ofte tales der om, at mennesker, der lider af depression, har for lidt serotonin (lykkehormon) i hjernen. Der tales dog sjældent om hvorfor det er sådan.

Hvad de færreste ved er, at størstedelen af kroppens serotonin produceres i tarmene (jeg har læst op mod 90% ! ).

Så bliver det lige pludselig interessant at snakke om tarmsundhed, kost og livsstil!

 

Hvorfor får man en depression? (Den alternative forståelse)

Den alternative forståelse tager afsæt i vores tarme og tarm-hjerne-forbindelsen.

I princippet kunne den alternative forståelse opdeles i, i hvert fald, 3 – selvom de hænger sammen.

  1. Depression skyldes en beskadiget tarmflora
  2. Depression skyldes inflammation
  3. Depression skyldes mangel på næring

En beskadiget tarmflora leder ofte til øget inflammation i kroppen, fordi bittesmå partikler, af den mad vi indtager, kan trænge gennem tarmslimhinden og ud i blodbanen – og fx skabe inflammation i hjernen.

En beskadiget tarmflora kan også medføre, at der ikke produceres tilstrækkelig med serotonin i tarmcellerne.

Endelig har jeg oplevet på egen krop hvordan mangel på næring (ikke mangel på kalorier!) kan give depressive symptomer. Læs mere i blogindlægget om depression under graviditet.

Denne forståelse er alternativ – men rigtig meget forskning peger efterhånden på, at der er en sammenhæng mellem vores tarme og vores mentale velbefindende.

Fx viste forskning (allerede tilbage i 2012) at antidepressive midler, hos nogle mennesker, faktisk virker ved at sænke inflammatoriske stoffer i kroppen (sekundær kilde: David Perlmutter: Hjernens nye liv).

 

Kost og depression

Da vi holdt Cornelias dåb i starten af juni, fik jeg følgende spørgsmål af én af gæsterne:

“Hvor meget kan kost egentlig gøre ift. depression?”

Jeg tror på, at der kan være mange årsager til at mennesker får en depression.

Sidder jeg fx overfor et menneske, der har mistet og er deprimeret – er det ikke min første tanke at depressionen handler om en beskadiget tarmflora.

Men der er også tilfælde, hvor vi ikke kan sætte fingeren på en specifik udløsende hændelse. Og der er tilfælde, hvor klienten ikke rigtigt oplever bedring gennem terapi.

Særligt i de tilfælde er jeg overbevist om, at en alternativ forståelse af depression skal på banen – og at det kan være højrelevant at forholde sig til kost og livsstil, når depressionen skal behandles.

I hvert fald 3 årsager til tristhed handler om mad – og de er næsten ukendte. Jeg sender dem til dig, hvis du tilmelder dig HER.

DEL INDLÆGGET

KONTAKT

Anne Mette Hvidtfeldt Ravnmark
/ved klinik Psykolog Centrum

Medlem af: