3 gode råd mod vinterdepression

Da jeg var barn, var min mor overbevist om at jeg led af vinterdepression.

Så snart det blev mørkere om efteråret, begyndte jeg konsekvent at sige nej, når klassekammerater spurgte om jeg kunne lege. Jeg ville allerhelst være alene og tegnede historier (og skrev dem da jeg blev lidt ældre) det meste af vinteren.

I følge min mor “dukkede jeg først rigtigt op igen” når der begyndte at komme blade på træerne.

Måske genkender du dét mønster i dig selv, for det skønnes at 5-10% af alle danskere, lider af vinterdepression.

Vinterdepression er kendetegnet ved en række bestemte symptomer, der kommer (og forsvinder) på cirka samme tidspunkt hvert år. De kommer om efteråret og forsvinder om foråret.

Måske oplever du også..
En følelse af melankoli og nedtrykthed?
– Energiforladthed og stor lyst til at sove?
– Øget trang til søde sager?
– Markant mindre lyst til at være sammen med andre mennesker?


Vinteren har det med at føles ekstralang, når den får følgeskab af tristhed og energimangel. Men heldigvis er der andet at gøre, end bare at vente på at solen vender tilbage.

Hvad hjælper mod vinterdepression?

Lysterapi
Lysterapi har en god effekt på vinterdepression. Man bruger en særlig form for lyslampe, der kan kompensere for effekterne af lysmangel i de mørke måneder.
Anbefalingen er at sidde foran lampen i 30 min hver eneste morgen. Det er okay at læse i en bog, eller at arbejde imens, men det er vigtigt at kigge op og ind i lampen ind i mellem. Jeg tænder den hver morgen på klinikken og forbereder mig på dagens samtaler i mens.
Jeg har selv den her lille sag, der er på størrelse med en iPad og jeg er rigtig glad for den:
Beurer TL 30 Lysterapilampe LED* >>Bevægelse
Vi ved fra forskning at bevægelse har en positiv effekt på depressionssymptomer. Derfor kan det være særligt gavnligt at prioritere regelmæssig motion i vinterhalvåret. Gerne noget du synes er sjovt og opløftende. I mit område er mange virkelig begejstrede for træningsformen jumping, hvor man træner på hold, med høj musik og små trampoliner. Dans til høj musik i stuen gælder også som bevægelse, så det behøver ikke være fitnesscenterets uinspirerende lokaler (i fald du har det sådan).


Vitaminer
Undersøgelser viser at mangel på eksempelvis D-vitamin spiller en rolle i mange forskellige sygdomme, herunder også depression. D-vitamin menes at være humørvigtigt fordi både lykkehormonet serotonin og signalstoffet dopamin er afhængig af D-vitamin for at kunne fungere optimalt. 
De fleste følger de officielle anbefalinger om tilskud af D-vitamin i vinterhalvåret, jeg har selvden her D-vitamin stående på hylden*. Jeg tager den dog sjældent, fordi jeg jo forsøger at spise mig til så mange vitaminer og mineraler som overhovedet muligt.

D-vitamin er ikke det eneste vitamin, der har en god effekt på depressive symptomer.
Der findes faktisk en lang række humørvigtige mikronæringsstoffer. I Humørmad-Startpakken får du en komplet liste over de humørvigtige vitaminer og mineraler – og forskellige madvarer, der er gode kilder. (Genialt nok, er mange af de humørvigtige vitaminer også dem, der er vigtige for vores immunforsvar.)
 
Frem til på mandag d. 24/10-2022 får du 100kr i efterårsrabat, hvis du også vil gå vinteren i møde mere frisk, glad og energifyldt.

Du kan læse mere om startpakken – og se hvad andre siger om den – LIGE HER.

*Reklamelink – det betyder at den webside, jeg linker til, giver mig en lille procentsats fra et eventuelt køb. Din pris er helt den samme.

 

DEL INDLÆGGET

KONTAKT

Anne Mette Hvidtfeldt Ravnmark

Medlem af: