Hvad er humørmad?

Ved du hvad humørmad er?
 

Hvis dit svar er nej, så vil jeg ikke anbefale dig at google det. 

Der får nemlig disse to (ret ubrugelige) svar, hvis du googler humørmad:

1) Du finder billeder af tallerkner med mad, der er arrangeret som et smilende ansigt.

Billederne ser fx sådan her ud:

Hvis du ikke ser et billede her, så slå

2) Du finder artikler fra iform.dk (som fx fortæller dig at du skal spise kartofler, og viser billeder af pomfritter og chips) og viunge.dk (der informerer dig om at du kan “sparke humøret op” ved at spise chokolade og frugt).

Både pomfritter og chokolade ligger altså et stykke fra den mad, der reelt vil gøre en forskel for dit humør.

Okay, ret skal være ret:
Viunge har også fed fisk og avocado på listen – og så nærmer vi os noget af det vigtige.

Det her er et eksempel på hvordan et måltid humørmad (vel og mærke i PRO-udgave) kunne se ud: 

Er det så de flotte farverige grøntsager, der gør måltidet til humørmad?

Nej … Det er det her:

Min definition af humørmad er at:

“Humørmad er den mad, der indholder netop de næringsstoffer som spiller en rolle for vores humør.”

De rigtige næringsstoffer er vigtige for vores humør, fordi der er specifikke næringsstoffer involveret i kroppens produktion af neurotransmittere (også kaldet signalstoffer).

Et humørvigtigt signalstof er fx serotonin – som du måske kender som kroppens lykkehormon. For at kroppen kan producere serotonin er der brug for en essentiel aminosyre, der hedder tryptofan. At aminosyren er “essentiel” betyder at kroppen ikke selv kan skabe den, men at vi skal have den tilført gennem den mad vi spiser.

Tryptofan findes fx i det mørke kyllingekød (fx fra kyllingelår), fra æg, rejer og laks.

Den vigtigste humørmad på tallerkenen ovenfor:
Magnesium fra avocado (der har en muskelafslappende og beroligende effekt).
Probiotika fra surkål (der tilfører gavnlige bakterier til tarmen).
Præbiotika fra løg (der tilfører næring til de gode tarmbakterier).
B-vitaminer og tryptofan fra æg (der er nogle af de vigtigste vitaminer for dit humør).
Omega-3 fra vildlaks (der er vigtig for kroppens cellemembraner – og derigennem har betydning for dit humør).

Hvilken humørmad tilføjer du til dit næste måltid?

I blogindlægget her har du fået et par eksempler på hvad humørmad er. Med humørmad-metoden lærer jeg dig præcis hvordan du spiser dig (mærkbart) gladere og hele metoden har jeg beskrevet i onlinekurset “Spis dig (mærkbart) mere glad på 7 dage med humørmad-metoden” lige HER.

Så hvis du gerne vil spise dig til et stabilt og godt humør, så kan du læse om humørmad-metoden HER.

DEL INDLÆGGET

KONTAKT

Anne Mette Hvidtfeldt Ravnmark

Medlem af: