
Hvad spiser man på en dag på Fuld GAPS?
Der er jo uendelige muligheder (se bare alt det lækre man spiser på Fuld GAPS HER). På mange måder ligner GAPS-menuen en dag på LCHF eller paleo-kost.
Forskellen ligger i, at der er noget man SKAL spise dagligt for at være på Fuld GAPS diæt. Sådan oplever jeg det ikke med de to andre kostretninger. Her er der primært ting man IKKE skal spise. Jeg tænker derfor på GAPS som en slags overbygning til de mange andre real food-kostretninger.
De fødevarer, der SKAL indtages dagligt, er primært fermenterede grøntsager og bouillon. Godt med animalsk fedtstof er også vigtigt og Dr. Natasha beskriver endda: jo mere animalsk fedt, jo hurtigere heling.
Fermenterede mælkeprodukter og fond kunne også være på listen over ting, der skal indtages dagligt. Men det gælder først når tarmen har fået ro og allerede er helet rigtig meget.
En af de store misforståelser på GAPS-diæten er, at fond (langtidskogt på knogler) forveksles med bouillon (kogt på kødfulde ben med kort kogetid). Derfor er der nogen, der indtager fond på introdiæten i stedet for den mere milde bouillon. Den forbytning kan faktisk godt gøre mere skade end gavn.
Men mere om det i et andet indlæg, nu tilbage til dagsmenuen.
En dagsmenu kunne fx se sådan ud:
- Et glas vand m. æblecidereddike
- Bacon, røræg m. grøntsager, avocado og surkål. En kop bouillon til.
- En smoothie på friskpresset juice, blendet med et æg eller en æggeblomme og en halv avocado.
- Grøntsagssuppe m. kylling, toppet med sauerkraut.
- En skive bananbrød med et ordentligt lag økologisk smør.
- Ossobuco m. gremolata og bønnefritter og en fermenteret gulerod til.
- Hjemmelavet yoghurt eller creme fraiche m. koldslynget honning inden sengetid.
Jamen lyder det ikke lækkert?
Menuen her er et eksempel på en dagsmenu på Fuld GAPS – når tarmen er helet en del. På Fuld GAPS anbefaler man nemlig at introducere mælkeprodukter meget langsomt og i en bestemt rækkefølge, bestemt efter hvor letfordøjelige produkterne er.
Så går man på Fuld GAPS, er det meningen af man går mejerifri til en start. Men selve mejeri-introduktionen fortjener et indlæg for sig selv.
DEL INDLÆGGET
KONTAKT
Anne Mette Hvidtfeldt Ravnmark
/ved klinik Psykolog Centrum