Hvad kan jeg spise på GAPS-diæten (Fuld GAPS)?

GAPS-kuren er opdelt i tre:

  • Introdiæten (den mest restriktive)
  • Fuld GAPS
  • Outro-diæten

I dag skal det handle om, hvad man spiser på Fuld GAPS.

Det er den del af diæten, jeg selv har været på, fordi jeg har ammet og været gravid i al den tid jeg har kendt til GAPS. Det anbefales nemlig ikke at gå på introdiæten som gravid eller som ammende.

Dr. Natasha (GAPS’ ophavskvinde) fortalte dog i efteråret at man kan tage introdiæten, hvis man ammer et større barn, der allerede spiser rigtig mad og hvis madindtag dermed kun suppleres af amningen. Man skal i så fald skippe stadie 1 og starte på stadie 2.

Måske jeg vil prøve det, når Cornelia bliver større. Nu må vi se! Jeg regner med at langtidsamme lillesøster, ligesom jeg har gjort med storesøster.

Hvad spiser man på fuld GAPS?

Kort fortalt spiser man hjemmelavet mad, der er lavet fra bunden af gode økologiske, biodynamiske eller hjemmedyrkede råvarer.

Jeg synes i virkeligheden, det er meget ligesom restaurantmad – altså god restaurantmad. Du ved, hvor alting er lavet fra bunden, og smagene er rene og kraftige.

Man spiser:

  • Kød, fisk, skaldyr og æg: Der er tale om græsfodrede dyr, vildtfangede fisk og skaldyr og æg – helst fra høns på græs.
  • Ben og knogler fra fisk og dyr: brugt til fond, bouillon og simreretter.
  • Frugt og grøntsager: rå, bagte, stegte, dampede eller kogte.
  • Alle nødder og kerner: iblødsatte og tørrede eller spirede. Brugt fx i brød og kager.
  • Mælkeprodukter: Hjemmefermenterede og helst økologiske og ubehandlede (Fx mælk fra geder, får eller fra Jersey-køer fra stalddørssalg). Det er fx hjemmelavet yoghurt, creme fraiche og mælkekefir.
  • Fermenterede grøntsager: fx surkål og rødbede kvass
  • Gode fedtstoffer: fx svine- og andefedt, kokosolie og ghee til stegning. Olivenolie til dressinger.
  • Honning og tørret frugt: koldslynget honning og alle slags tørret frugt.
  • Rent vand og friskpresset juice

Det er altså ene gode sager!!

Fuld GAPS er som en blanding af LCHF og Paleo-kost.

Der er dog den forskel, at for at være på GAPS-diæt (der jo er en helende diæt), så skal man dagligt indtage fødevarer der støtter helingen. Det drejer sig om fermenterede grøntsager og mælkeprodukter (hvis de tåles) – og bouillon og fond.

Det sværeste ved Fuld GAPS er, at alt i princippet skal være hjemmelavet, for at undgå diverse tilsætningsstoffer. På den måde er Fuld GAPS lidt ligesom en laaang Whole30.

Nogle gange har jeg drømt om, at kunne gå på GAPS intro-diæt – alene af den grund, at madmulighederne er så begrænsede. Relativt få ting, skal laves, fordi relativt få ting skal indtages.

På Fuld GAPS er der enormt mange forskellige lækre sager, der skal produceres og spises – og det kræver altså både kreativitet og ikke mindst tid i køkkenet.

Jeg har planer om et indlæg om intro-diæten og hvad man spiser på de forskellige stadier. Det er på trapperne inden længe!

DEL INDLÆGGET

KONTAKT

Anne Mette Hvidtfeldt Ravnmark
/ved klinik Psykolog Centrum

Medlem af: