10 basisvarer i det nærende køkken

Jeg har altid været glad for mad – at lave, at spise, at nyde den.

Jeg har været sammen med min mand i 10år og i den tid har mit syn på mad ændret sig gevaldigt. Jeg var ligesom mange andre på skummetmælk-vognen den gang vi mødtes. Min svigermor kalder det i øvrigt kalkvand.. 

I dag tænker jeg på mad som langt mere end energi (kalorier indtaget – kalorier forbrændt). Jeg er overbevist om at mad kan være medicin. På mikroplan mærker jeg selv en kæmpe forskel på mit humør og velbefindende når jeg spiser hjemmelavet, næringspakket og blodsukkervenlig mad af gode råvarer ift. dage med mindre nærende mad.

Netop det skrev jeg mere om i indlægget: ‘Depression under graviditet‘.

Nogle af de ting, der altid bør findes i det nærende køkken, er, efter min mening, nedenstående:

10 nærende fødevarer

  • Surkål (eller andre mælkesyregærede grøntsager)
  • Avocado
  • Fond eller hjemmekogt bouillon
  • Makrel i tomat
  • Olivenolie (koldpresset, økologisk og ekstra jomfru)
  • Æg
  • Mandelsmør (allerbedst på spirede mandler eller på udblødte og tørrede mandler)
  • Kokosolie
  • Torskerogn (torskebukser er i sæson lige nu hos fiskemanden)
  • Leverpostej (allerbedst hjemmelavet postej eller paté)

Noget jeg også kunne have skrevet på listen er ghee, smør, andefedt og svinefedt. Alle fire er super til at stege i. De animalske fedtstoffer er sunde og giver enormt god smag, men det er som om, at vi har glemt dem. Helt sikkert pga. frygten for det mættede fedt. Den err forhåbentlig begyndt at lægge sig for de fleste.

I skrivende stund er jeg løbet tør for mælkesyregærede grøntsager. Øv! Til gengæld har jeg stadig kyllingeleverpaté i fryseren. Og kyllingefond.

Hvor mange af de 10 har du mon i dit køkken?

DEL INDLÆGGET

KONTAKT

Anne Mette Hvidtfeldt Ravnmark
/ved klinik Psykolog Centrum

Medlem af: