Tips til naturlig skønhedspleje – GAPS anbefalinger

GAPS handler primært om helende mad, ingen tvivl om det. Men GAPS er også vejledning ift. pleje af kroppens ydre og kemi i hjemmet.

Et af de GAPS principper, jeg virkelig tog til mig, under uddannelsen i efteråret, var et der omhandler pleje af hud og hår.

Princippet lyder: Kom ikke noget på din hud som du ikke vil spise.

Dr. Natasha beskriver hvordan huden ikke skal ses som en barriere, der skal beskytte vores indre organer. En forståelse jeg langt hen af vejen selv havde. Derimod skal huden ses som vores optagelses-kanal nr. 2 – næstefter mund og tarm. Alt hvad vi kommer i kontakt med, optages i kroppen gennem huden i et eller andet omfang.

Den læring gjorde at jeg, under uddannelsen, lavede nogle ret store skift (nogle af dem så store, at min mand næsten truede med skilsmisse, fordi det blev for mærkeligt. Haha..). Han har ellers været budt lidt af hvert i de snart 11 år vi har været sammen.

Særligt fordi jeg var gravid gav det ekstra god mening!

De GAPS-anbefalede tiltag ud i skønhedspleje omhandler følgende:

Tandpasta

Ud med Biorepair (et skifte jeg i sin tid foretog da der er mælkeprotein i Zendium!) og ind med kokosolie til tandbørstning.

I virkeligheden er det jo en form for oil-pulling. Du ved, den der ayurvediske teknik med at gurgle kokosolie i munden. Teknikken trækker eftersigende affaldsstoffer ud gennem mundens slimhinder og på den måde støtter oilpulling kroppens udrensning.

Ansigts- og kropspleje

Jeg har længe brugt Weledas lyserøde mandelcreme til ansigtet og en neutral sæbe til rens – og været rigtig tilfreds med den kombi. Efter min interesse for kost tog til, har jeg erkendt, at det, der gør den ultimativt største forskel for min hud, er det jeg spiser og ikke det jeg kommer på den.

Siden oktober har jeg skyllet mit ansigt i vand og slet ikke brugt sæbe. Og min hud er præcis lige så fin og ren som før. Ret vildt!

Creme har jeg byttet ud med en mandelolie købt til 25kr i Helsekosten. Den er fed, men har fungeret så fint til min hud.

Samme olie bruger jeg på kroppen ved behov. Jeg har fundet ud af, at når jeg ikke spiser korn, men derimod meget fedt, så er min hud gennemfugtet hele vinteren. Selv på benene, der tidligere var knastørre i januar.

Hår-pleje

Okay, her kommer det skøre: hårvask med en æggeblomme! Den fordeles i vådt hår og skylles ud med varmt vand.

Det fjerner fedt fra håret og selvom lugten er lidt spøjs af lun æggeblomme, så er det den mest naturlige måde at få rent hår på.

Det pudsige er, at min mor og mormor på ingen måde synes det var skørt. De husker tiden før shampoo, hvor brug af æggeblomme var normalt.

For shine kan håret skylles i vand m. lidt æbleeddike.

I øjeblikket vasker jeg hår en gang om ugen med shampoo. Mest fordi jeg blev nærig med de æggeblommer og hellere vil spise dem 🙂

Og så var der alt for mange hvider til overs. Som jeg stadig ikke ved hvad jeg rigtig kan bruge dem til. Hvis du har idéer til dig, så sig gerne til!

Deodorant

Kokosolie m. lidt natron er en løsning, der bare ikke tager ammesvedlugten. Så den er no go uden for hjemmet – for mig. Natron kan desuden godt være hård og udtørrende for huden i længden.

Her går jeg på kompromis. Jeg vil ikke spise min deo, men er virkelig glad for Schmidts neutrale deo uden skidt. Den fungerer bare!!

Har du tips til naturlig skønhedspleje?

DEL INDLÆGGET

KONTAKT

Anne Mette Hvidtfeldt Ravnmark
/ved klinik Psykolog Centrum

Medlem af: