Køkkenteknikker på GAPS

Der er rigtig mange teknikker og gamle tilberedningsmetoder, der hører til GAPS-diæten. Det er det, der kan virke overvældende og uoverskueligt til en start.

Faktisk var det det, der gjorde at jeg tænkte: ej okay, det er for bøvlet, da jeg første gang læste om GAPS. Jeg tænkte: det kommer jeg aldrig til at gøre! Alt det!

Og ved du hvad? Stille og roligt er der kommet flere og flere GAPS-tilberedninger ind i mit køkken. Og nu virker det, der allerede er integreret, faktisk slet ikke bøvlet længere.

Teknikker, der er blevet vaner for mig

Fond

Jeg koger fond og har det altid i tern i fryseren. Jeg tilsætter det når jeg koger ris til min mand og Augusta. Og jeg tilsætter det til gryderetter, der trænger til kraft og smæk på smagen.

Bouillon

Jeg koger bouillon med lukkede øjne – jeg koger hver eneste uge! Mindst én gang. Jeg bruger kødet fra bouillonen til sammenkogte retter. Jeg bruger lam, okse  eller kylling.

Det er år siden jeg sidst har købt fx kyllingebryster i bakke og brugt det i min madlavning. Nu køber jeg kun hele kyllinger – eller lår.

På det seneste er jeg begyndt at skære brysterne af de hele kyllinger og stege dem med skind på. Det bliver SÅ lækkert og saftigt – og meget bedre end når jeg koger brystet med i bouillon. Det bliver altid liidt tørt.

Paté

Jeg laver en virkelig lækker ande- eller kyllingeleverpaté. Opskrift HER!

Fermenterede grøntsager

Jeg fermenterer også grøntsager regelmæssigt. Og selvom det ikke altid lykkes (jeg har i dag smidt en omgang rødbedekvass ud, der havde fået mug på toppen), så er jeg ret fortrolig med processen efterhånden. Jeg laver primært fermenterede gulerodsstænger, kraut og kvass.

Fermenterede mælkeprodukter

Produktionen er på pause i øjeblikket, men jeg fermenterede fløde til creme fraiche til sidst i min graviditet. På GAPS findes der en mælke-introduktionsprotokol og den er jeg i gang med. Det handler om at undvære alle mælkeprodukter i 6 uger, og så indføre dem et efter et. Det er en langsommelig proces! Måske det faktisk skal have sit eget indlæg!

Udblødning af nødder

Og nu er en af de sidste teknikker endelig kommet på banen. Det er udblødning af nødder og kerner. I sidste uge satte jeg hasselnødder i blød og tørrede dem i min dehydrator ved lav varme.

Udblødning fjerner fytin og blid tørring passer på de sarte fedtsyrer. Og så smager de tilmed virkelig lækkert. Næste gang er det mandler – jeg tænker at det vil blive de lækreste saltmandler, når de tørres i dehydratoren!’

Forpustet?

Bliver du også lidt forpustet af ovenstående liste? Som beskrevet øverst, gjorde jeg det samme for år tilbage, da jeg første gang stødte på GAPS. Derfor arbejder jeg i øjeblikket på en GUIDE til Fuld GAPS, som har til formål at gøre det meget mere lettilgængeligt at starte op – på GAPS og på nærende mad.

Jeg håber den er færdig i løbet af sommeren.

Jeg er nysgerrig på dig – hvilke “teknikker” har du allerede inkorporeret i dit køkken?

DEL INDLÆGGET

KONTAKT

Anne Mette Hvidtfeldt Ravnmark
/ved klinik Psykolog Centrum

Medlem af: