Hvorfor jeg vil tale om nærende mad – frem for sund mad

I skrivende stund har jeg bagdelen placeret i et sæde i DSBtoget på vej hjem fra Århus. Paradoksalt nok føler mig, på en gang, både dummere og klogere efter sådan et par kursusdage med ny viden.

Noget andet jeg føler er begejstring! Over noget så skørt som 7-Eleven og deres udvalg af sundere mad på farten. Det føles så godt at have muligheden for at købe lækre salater fra Palæo, chiagrød og dadelkugler (som jeg godt nok har fået bedre) med i toget.

Jeg tager mig selv i at skrive “sundere mad” ovenfor og indser at jeg i virkeligheden er jeg træt af de ord sammen: sund og mad i samme sætning.

I mine øjne er spørgsmålet er det sundt? blevet et ligeså håbløst spørgsmål at besvare som feder det? når det kommer til mad. Der er ikke noget mad, der feder i sig selv og der er ikke noget mad, der er sundt i sig selv.
Så .. hvad kan vi i stedet tale om, når vi vil tale om mad og sundhed?

Nærende mad. Hvis det står til mig.

Spørgsmålet: Er det nærende mad for min krop? er i mine øjne meget mere hensigtsmæssigt – og nemmere – at tage stilling til, når det kommer til at træffe valg og til at vurdere sundhedsværdien af en fødevare. Hvad der er sund mad afhænger i høj grad af (i mangel af bedre ord) overbevisning.

En sandwich med kylling og i groft brød – det er da sundt?

Hvis du spørger en veganer eller vegetar: nej – ikke kyllingen

Hvis du spørger en real-food/paleo/lchf-tilhænger: nej – ikke brødet

Hvis du spørger en tilhænger af de officielle kostråd: ja

For mig er spørgsmålet: Er det nærende mad for min krop? mere simpelt og mere vigtigt at tage stilling til – altså hvis jeg netop ønsker det at tage stilling. En snak om sund mad får ofte en bismag af, at der er noget der er rigtigt og noget der er forkert. Sådan smager ordene nærende mad ikke, for mig.

Er det nærende for min krop at spise den Palæo-salat med kylling og sødkartoffelhummus jeg købte i 7-Eleven? Ja, det er det. I hvert fald for min krop. Den holder mit blodsukker dejligt stabilt og nærer mig på en helt anden måde, end en kyllingesandwich på groft brød ville have gjort.

Og netop den Palæo-salat vil jeg se at få spist færdig, inden toget ruller ind på Odense Banegård og jeg skal hjem til min familie og holde weekend.

DEL INDLÆGGET

KONTAKT

Anne Mette Hvidtfeldt Ravnmark
/ved klinik Psykolog Centrum

Medlem af: