Hvad er GAPS (Gut and Psychology Syndrome)?

Det her indlæg har været længe undervejs. Jeg har skrevet lidt om GAPS sporadisk på min hjemmeside og i forskellige blogindlæg. Men nu skal det være! Hermed en form for sammenfatning af hvad GAPS egentlig er.

Hvad er GAPS?

GAPS står for Gut and Psychology Syndrome og er en international anerkendt diæt og behandlingsprotokol. Den omfatter en række anbefalinger til nærende, helende mad, kosttilskud og bestemte livsstilsændringer.

Madmæssigt, kan den fulde GAPS-diæt bedst beskrives som paleo-kost med hjemmefermenterede mælkeprodukter og grøntsager, samt et større indtag af nærende supper og fond.

Baggrund

GAPS er en videreudvikling af The Specifik Carbohydrate Diet (SCD), der blev opfundet og brugt til at helbrede kronisk inflammation i fordøjelseskanalen i den første halvdel af det 20. århundrede.

Principperne bag SCD blev fremlagt af Dr. Sidney Valentine Haas, som med stor succes behandlede mennesker med cøliaki og andre tarmrelaterede lidelser.

Hans forskning og selve SCD blev desværre betragtet som uddateret information, da det at spise glutenfrit blev udråbt som en effektiv måde at behandle (eller rettere håndtere) cøliaki på. 

Elaine Gottschall opsøgte Dr. Haas i 1958 og behandlede, med succes, sin egen datter, der bla. led af colitis ulcerosa, over en periode på 2 år.

Efterfølgende hjalp hun tusindvis af mennesker af med en lang række lidelser ved hjælp af SCD og hun udgav bogen: “Breaking the Vicious Cycle. Intestinal Health Through Diet” i 1994.

GAPS-diæten er i store dele baseret på SCD. Gennem årene er der dog sket visse tilføjelser og ændringer ift. den oprindelige SCD.

Selve GAPS-teorien blev formuleret af den britiske neurolog Natasha Campbell-McBride i 2004. Hendes første bog, ”The Gut and Psychology Syndrome”, er oversat til 16 forskellige sprog verden over.

GAPS-kuren

Som navnet Gut and Psychology antyder, handler GAPS om hvordan vores psykiske sundhed og vores tarmsundhed hænger sammen. Teorien beskriver meget nøjagtigt hvordan vi kan spise, for at forbedre vores tarmsundhed – og dermed vores psykiske sundhed.

GAPS-kuren er opdelt i tre diæter:

Introdiæten, der er fase-inddelt i 6 trin og er intenst helende 

Fuld GAPS, der i lidt mindre grad er helende og meget mindre restriktiv end Intro-diæten.

Outro-diæten, hvor nye kartofler, surdejsbrød mm. indføres når tarmen er helet.

Hvordan helbreder GAPS-diæten?

  • Den skåner tarmen for fibre, som kan virke som sandpapir i en allerede beskadiget tarm.
  • Den tilfører byggeklodser til tarmvæggen i form af collagen og aminosyrer fra fond og bouillon.
  • Den genopretter balancen mellem gavnlige og patogene bakterier i tarmen ved at tilføre mælkesyrebakterier fra hjemmefermenterede mælkeprodukter og grøntsager.
  • Den forsyner kroppen med letoptagelige vitaminer og mineraler.
  • Den hjælper kroppen af med giftstoffer, så kroppen får arbejdsro til at hele tarmen.

Min plan er, at skrive et indlæg om Intro-diæten og et om Fuld GAPS. Men om det bliver præ- eller post-fødsel vides ikke. Ligenu bobler lillesøster i hvert fald fortsat lystigt i maven.

DEL INDLÆGGET

KONTAKT

Anne Mette Hvidtfeldt Ravnmark
/ved klinik Psykolog Centrum

Medlem af: