De bedste råd mod brystbetændelse

Og hvorfor nu et blogindlæg om brystbetændelse? Hvad har det nu med mad, GAPS og sundhed at gøre? Jeg håber at dét vil give mening, især til sidst i indlægget.

Jeg har netop været igennem en omgang med Cornelia og jeg havde også brystbetændelse, da Augusta var ca. samme alder. Cornelia er 6uger nu. Begge gange har jeg klaret mig igennem uden penicillin.

Symptomer

Brystbetændelse giver ofte høj feber, kulderystelser, svimmelhed, hovedpine og røde plamager eller knuder i brystet. Det er ofte en ret hård omgang.

Noget der hjalp mig denne gang var, at huske på at feberen er en ven. Den høje temperatur har en funktion og at huske på, at det er kroppens måde at hjælpe med at slå inflammationen ned på.

Det var ikke en rar oplevelse, men det fik mig til at tænke over at det er meget længe siden jeg sidst har været syg. Under en graviditet skulle man være mere udsat og modtagelig for sygdom pga. et lidt mindre aktivt immunforsvar (vist nok noget det sker for at kroppen ikke frastøder fosteret i maven). Jeg tror faktisk ikke at jeg har været syg med snue, feber eller influenza overhovedet i denne graviditet. Jeg er ikke i tvivl om at mit fokus på mere nærende kost og tarmhelende mad har gjort en stor og positiv forskel for mit immunforsvar.

Råd mod brystbetændelse

Jeg spurgte jer på Instagram om I havde gode råd mod brystbetændelse. Jeres og mine råd har jeg samlet herunder.

 • Varme bade og massage under bruseren – særligt hvis der er knuder.
 • Amning amning amning. I forskellige stillinger og særligt gerne den hvor babys hage er placeret mod betændelsesstedet.
 • Massage af brystet før, under og efter amning.
 • Hvidkålsblade, ridset med en gaffel og lagt på brystet. Det skulle hjælpe med at trække betændelsen ud og så køler det virkelig skønt.
 • Uldammeindlæg og gerne de største. Jeg fik købt den lille udgave denne gang og det har jeg fortrudt mange gange.
 • Nærende mad: kyllingesuppe er min go to (opskriften sender jeg til dig, hvis du skriver din mailadresse HER. Du kommer samtidig på listen til mit nyhedsbrev.)
 • Hvile, ro og søvn!
 • Visualisering med brug af åndedrættet. Jeg forestiller mig at jeg kan trække vejret ned i brystet og puste betændelsen ud. Jeg har også eksperimenteret med farver. Blå luft ned til brystet, rød luft ud.
 • Kokosolie eller Traumeel-salve til at smøre på brystet.
 • Te på frisk ingefær (for den antiinflammatoriske effekt).
 • Frisk hvidløg skåret i pillestørrelser og slugt 3 gange dagligt (ditto ovenstående).
 • Probiotika og fermenterede grøntsager/tilskud af C vitamin til immunforsvaret.

I GAPS øjemed (se nu håber jeg at indlægget giver mening og at det er til at se, at det har sin berettigelse på en side som kostpsykologen.dk) er brystbetændelse en integreret del af amning. Dr. Natasha beskriver oven i købet at det er særdeles gavnligt for baby, fordi det er den allerførste modning af babys immunsystem.

Det værste man kan gøre er at stoppe med at amme. Hun beskriver at det bedste er at undgå antibiotika, men hvis det er eneste løsning, så vil amningen genoprettet balance i babys tarmsystem, når kuren er overstået. Det anbefales kraftigt at moderen spiser godt med fermenterede fødevarer og tager probiotika under kuren.

Det synes jeg er en rar tanke – at amning kan fixe de skader som antibiotikaen har påført babys tarmflora.

Har du andre tips mod brystbetændelse, så skriv dem gerne herunder.

DEL INDLÆGGET

KONTAKT

Anne Mette Hvidtfeldt Ravnmark
/ved klinik Psykolog Centrum

Medlem af: