Amning og tarmfloraen

Som du måske allerede ved, så er jeg overbevist om at vores tarmflora har enormt stor betydning for vores fysiske – og psykiske – sundhed. Opbyggelsen af en mangfoldig og stærk tarmflora, starter meget tidligt. Den måde vi kommer til verden på – om vi fødes vaginalt eller tages ud gennem maveskindet – har stor betydning. Og det samme har den første ernæring. Amning har en særdeles gunstig virkning på tarmfloraen.

Amning og tarmen

Amning er mere end mælk. Det er også omsorg, nærhed, nærvær og kærlighed – altsammen noget, der også kan gives sammen med en flaske modermælkserstatning.

Der er dog unægteligt sundhedsmæssige fordele i modermælk, og det handler især om, at amning hjælper til at opbygge en sund tarmflora:

  • Modermælk indeholder præbiotika, der fodrer de gode bakterier i tarmen.
  • Ved amning får barnet også gavnlige bakterier fra moderens hud.
  • Modermælk er desuden naturens rigeste kilde på fedtsyren DHA – der er vigtig for barnets kognitive udvikling.

Hvis det ikke havde været muligt for mig at amme min datter, ville jeg være ked af det. Men jeg ville finde trøst i, at der heldigvis er en hel masse, der kan gøres for at opbygge en stærk og mangfoldig tarmflora senere hen. Det er netop det, jeg er særligt optaget af.

I overskrifter handler det primært om kost, om økologi, brugen af antibiotika og penicillin, tilskud af mælkesyrebakterier og om at undgå at leve alt for sterilt.

Langtidsamning..

Da min datter blev født, i starten af februar 2016, gik der et par dage før mælken løb til. Derfor fik hun en smule modermælkserstatning på sygehuset. Med den viden jeg har i dag, kunne jeg godt tænke mig, at have været det foruden. For en nyfødt babys mave, er det særligt vigtigt og gavnligt kun at få moderens råmælk. I situationen var det dog virkelig rart at have muligheden. For vores lille pige var sulten.

Efterfølgende har vi haft et meget fint ammeforløb, med stort set ingen vanskeligheder. Det er jeg taknemmelig for!

Jeg ammer hende stadig. Min lille, store toårige krudtugle.

Gisp!

Eller hvad?

WHO anbefaler amning i minimum 2 år, og for mig føles det stadig helt rigtigt. Min intention er, at hun selv får lov til at sige fra – når hun er klar. Jeg er nemlig overbevist om at hun selv har helt styr på det.

På billedet, øverst oppe, ammer jeg min (på det tidspunkt, næsten nyfødte) datter på en bænk i Munke Mose. Hun er helt gemt væk i dyne og stofble, og det er næsten ikke til at se at vi ammer.

Hun er mindre kuldskær i dag og jeg meget mindre blufærdig.

DEL INDLÆGGET

KONTAKT

Anne Mette Hvidtfeldt Ravnmark
/ved klinik Psykolog Centrum

Medlem af: